Procedura somatiei de plata, prevazuta prin O.G. nr. 5 / 2001, poate fi folosita de o universitate pentru recuperarea debitelor de la studentii care nu si-au platit si refuza sa isi plateasca taxele de studii? Daca da, ce inscrisuri doveditoare ar trebui sa prezinte universitatea respectiva pentru dovedirea creantelor?
daca regulamentul lrespectivei univeritati prevede asa ceva , iar prin contractul de studii studenti isi asuma obligatia de plata , intr-u nanumit termen, fiind prevazute si sanctiunile de rigoare in caz de neindeplinire a obligatiilor ce le incumba , teoretic ,este posibil. Fiind un drept de creanta , creditorul poate uza de caile legale pentru recuperarea debitelor, iar ca orice drept de creanta, acersta se prescrie in termen de 3 ani.
regulamentul nu cred ca prevede asa ceva, nu exista o procedura clara de recuperare a debitelor. Dar contractul de studii bineinteles ca prevede obligatia de plata si termenul pana la care trebuie platita taxa, iar sanctiunea ar fi exmatricularea. Deci, daca se poate utiliza aceasta procedura, se pot prezenta ca inscrisuri doveditoare, in afara de contractul de studii, sa zicem evidenta facultatii cu privire la ce s-a platit si ce nu, si extrase de la casierie cu ce s-a platit de către respectiva persoana, facandu-se astfel dovada ca nu si-a indeplinit integral obligatia de plata?
si care este instanta competenta? avand in vedere ca nu este vorba de o valoare mare, ar trebui sa fie judecatoria..
bineinteles ca avem contract. fiecare student trebuie sa semneze un contract la inmatriculare, si cate un act aditional pentru cei cu taxa, pentru fiecare an de stiudiu in parte, in care este prevazut cuantumul taxei si perioadele de plata.
Cat despre respingere, stiu ca poate fi respinsa, dar in cazul asta putem apela la procedura de drept comun, din cate stiu eu.
Taxe studii
MihaiVesa
Care este baza legala ( incadrarea juridica ) de a actiona in instanta, pentru a recupera taxele achitate conform Contractelor de studii pe o perioada de ... (vezi toată discuția)